Lapland - Above ordinary
Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta
 
 
Keisarinmaja

Käyntikohteet Tornionlaaksossa

Aavasaksan kruununpuisto ( Lapin vanhin matkakohde)
Aavasaksan laelta avautuvaupea kansallismaisema ja keskiyön aurinko ovat vetäneet matkailijoita puoleensa jo useita vuosisatoja. Aavasaksan Kruununpuisto syntyi vuonna1878 valtion ostaessa Aavasaksanvaaran maa-alueet kyetäkseen palvelemaan kasvavia matkailijavirtoja. Keisarinmaja valmistui vuonna 1882 matkailijoiden virkistystarpeisiin. Samoihin aikoihin valmistuivat myös kivirappuset, jotka ovat yhä käyttökelpoiset. Entisajan matkailijoiden käyntikortteja ovat ympäri vaaran lakea sijaitsevat kivet, joihin kivenhakkaaja-ammattikunta on ikuistanut matkailijoiden nimikirjaimia 1800-luvulta aina 1950-luvulle asti. Puisto on suojeltu kohde.

Tänään Aavasaksan Kruununpuisto on herännyt pitkästä "talviunestaan" ja on entistä valmiimpi palvelemaan niin matkailijoita kuin lähiseudun asukkaita. Puiston alueella on suoritettu mittavia parannustöitä: matkailuvaja on restauroitu näköalakahvilaksi, näköalapolkuja on päällystetty kivituhkalla ja luontopoluille on rakennettu pitkospuut ja opasteet. Laelle asti tuleva tie on levennetty, Kruununäyttämö rakennettu ja näkötorni katettu. Kaikki tämä on tehty luontoa, maisemaa ja kulttuuria suojellen. Vaara on tunnettu keskiyön auringosta ja kauniista näköalastaan. Se on 242 m korkea ja keskiyön aurinko näkyy sieltä 15.6.- 7.7. Vaara on yksi Suomen kansallismaisemista ja historiallisesti tunnettu käyntikohde.

Aavasaksan paviljonki

Aavasaksan Paviljonki rakennettiin vaaran päälle kesävieraiden käyttöön matkailuvajaksi vuonna 1927. Rakennus uudistettiin 1999 uusklassiseen tyyliin. Muutostyöt tehtiin museoviraston avustuksella entisiä rakenteita noudattaen ja matkailuvajan alkuperäiset, harmoniset värit säilyttäen. Taidokas puurakentaminen, puiset pilarit ja kattoparrut henkivät menneiden aikojen tanssilavatunnelmaa.

Paviljongissa toimii kesällä kahvila. Tuoreiden kahvilatuotteiden lisäksi tarjolla on myös ruokaa. Liikuntaesteiset on huomioitu, sillä kahvilassa on inva-wc, vaaran päälle pääsee autolla ja pyörätuolille sopiva polku vie näköalatasanteelle. Paviljongissa on istumapaikkoja 50 hengelle ja tarjoilusta voi nauttia myös aurinkoisella terassilla. Ryhmätilaukset on tehtävä etukäteen, mahdollisuus ruokailuun, kahvitteluun sekä opastettuun kierrokseen.

Vieraile sivustolla.

Keisarinmaja

Keisarinmaja on Lapin vanhin matkailurakennus, joka pystytettiin vaaralla vierailleita matkalaisia varten. Majalla järjestettiin tarjoilua ja huonolla säällä se tarjosi matkailijoille suojaa. Metsästysmaja ristittiin Keisarinmajaksi Venäjän keisarin ja Suomen suurruhtinaan vierailua silmälläpitäen. Keisarin Lapin vierailun yhteyteen suunniteltiin myös käyntiä Aavasaksalla. Epävakaisesta poliittisesta tilanteesta johtuen Keisarin matka kuitenkin peruuntui.

Maja edustaa romanttista sekatyyliä, joka on sekoitus uusklassista-, karjalaista-, bysanttilaista- ja viikinkityyliä. Pilarit ja kaaret ovat koristeelliset, seinäpaneelit kuvioituja ja ikkunoiden kaiverruksin koristelluissa vuorilaudoissa on Karjalaan viittaavaa ornamentiikkaa. Majan kalusteet ovat osin alkuperäisiä. Keisarinmajan omistaa Metsähallitus ja sen käyttöä valvoo Museovirasto. Koristeellinen maja on entisöity 1982 ja se toimii museona. Keisarinmaja on avoinna kesällä.

Vieraile sivustolla.

Iikan tupa ja Katajan pirtti-museo
Iikan tupa on kesäkenttäpirtti, jossa toimii kirjailija Väinö Katajan museo. Pirtti sijaitsee Nuotiorannalla vanhan myllyn paikalla, josta Kataja on kirjoittanut.

Tuvassa on vanha peräpohjalainen pirtti, kalustettuna 1800-luvun lopun malliin, ylitorniolaista huonekaluperinnettä, kamari on sisustettu Katajan pirtiksi, jossa kaikki saatavilla oleva tieto Katajasta ja hänen teoksistaan. Pihapiiriin kuuluu myös entisöity 1800-luvun vesimylly.
Avoinna kesäisin tilauksesta.

Vieraile sivustolla.
Kattilakoski
sijaitsee 20 km Ylitornion keskustasta pohjoiseen. Kattilakosken pudotus on kahden kilometrin matkalla noin 5,50 m ja keskellä koskea on syvänne. Ruotsin puolella Kattilakosken rannalla on näköalaravintola ja autoilijoiden pysähdyspaikka.

Vuennonkoski
sijaitsee 45 km Torniosta pohjoiseen ja 18 km Ylitorniolle. Kosken pituus on 4ooo m ja putouskorkeus on 15,5 m. Koski on erinomainen perhokalastuspaikka. Koskella kalastetaan myös lohta, taimenta ja harria sekä harjoitetaan siian lippousta. Kosken äärellä sijaitsee leirintäalue ja mökkikylä.
 

Alueittain

   » Enontekiö
  » Levi
  » Meri-Lappi
  » Posio
  » Rovaniemi
  » Saariselkä
  » Salla
  » Suomu
  » Tornionlaakso
  » Ylläs