Lapland - Above ordinary
Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta
 
 
Ukonkivi

Käyntikohteet Saariselkä

Urho Kekkosen kansallispuisto
Urho Kekkosen kansallispuiston lähireiteille opastaa Saariselällä Kiehinen. Esimakua ympäröivistä maisemista ja luonnosta saa tutustumalla pienimuotoiseen näyttelyyn ja av-esitykseen. Tarvittaessa saat retkelle matkaasi myös kalastusluvat tai avaimen varaustupaan
Siirry kotisivuille

Pyhän Paavalin kappeli
Pyhän Paavalin kappeli eli Saariselän tunturikappeli, valmistunut 16.11.1996,
alttaritauluna on ikkuna kauniiseen metsäluontoon.

Kappelissa järjestetään joka sunnuntai klo 19 tunturikirkko ja sesonkiaikoina joka ilta tilaisuuksia. Tunturipapit palvelevat kappelissa sesonkiaikoina. Kappelissa toimitetaan jumalanpalvelusten lisäksi kirkollisia toimituksia, erityisesti kappelia on käytetty vihkiäisten pitopaikkana. Kesäaikana kappeli toimii myös tiekirkkona kesäkuun alusta elokuun puoleenväliin.

Kappelivarauksia erilaisiin toimintoihin ottaa vastaan Inarin seurakunnan kirkkoherranvirasto puh. (016) 675 0500.

Karhunpesäkivi
Karhunpesäkivi, luonnonnähtävyys Myössäjärvellä, 25 km Ivalosta pohjoiseen.
Myössäjärven aarnialueella on maailman ainut jääkauden aikana synnyinpaikaltaan siirtynyt hiidenkirnu. Tämä nurinpäin oleva hiidenkirnu on myös maailman suurin ontto siirtolohkare. Karhunmetsästäjä löysi hiidenkirnun toukokuussa 1930 ja kaivautui sen sisään sadetta pitämään. Metsästäjä heräsi viereisestä "huoneesta" kuuluvaan karhun karjaisuun ja ampui karhun. Alueella nykyäänkin olevan runsaan karhukannan ja hiidenkirnun löytötavan vuoksi paikkaa kutsutaan Karhunpesäkiveksi.

Nellim
Nellim on kylä Inarijärven kaakkoiskulmalla, Ivalosta 40 km Nellimintietä itään. Kylää on mainittu kolmen kulttuurin kyläksi: alkuperäiset asukkaat ovat inarinsaamelaisia, 1920-1930-luku toi kylään suomalaisväestöä ja II maailmansota kolttasaamelaiset. Nellim on yksi Inarijärven tärkeimmistä vene- ja kalasatamista.

Ukonkivi
Inarijärven Ukonselällä, noin 11 km Inarin kylältä itäkoilliseen, kohoaa oudonnäköinen ja köyryselkäinen, korkea kalliosaari. Saarta kutsutaan Ukonsaareksi tai Ukonkiveksi, joskus lyhyesti vain Ukoksi. Saari on vain 300 metriä pitkä, 100 metriä leveä ja 30 metriä korkea. Sen olemus on kuitenkin huomiota herättävä ja siitä on tullut merkittävä luonnonnähtävyys Inarissa. Ennen kaikkea Ukonsaari on tunnettu, laajasti palvottu ja kunnioitettu saamelaisten pyhä paikka.

Siida
Siidassa toimivat Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus. Siida on kohtaamispaikka ja näyttelykeskus kulttuuri- ja luontonäyttelyineen. Siida tarjoaa elämyksiä ja tietoa saamelaiskulttuurista ja Ylä-Lapin luonnosta. Saamelaismuseo ja luontokeskus yhdistivät tietonsa ja taitonsa ja loivat pohjoisen vuodenkierron ympärille jäsentyvän elämyksellisen näyttelyn. Siidassa toimii myös Ravintola Sarrit.

Avoinna
Kesäkaudella 1.6. - 30.9.
avoinna klo 9 - 20 joka päivä

Talvikaudella 1.10. - 31.5.
avoinna klo 10 - 17 ti - su (ma suljettu)
Jouluaattona ja joulupäivänä 24. - 25.12. suljettu, pääsiäismaanantaina avoinna klo 10 - 17

Lipunmyynti ja tiedustelut
Puh. +358 (0)400 898 212, fax +358 (0)205 64 7750, siida(at)samimuseum.fi

Metsähallituksen asiakaspalvelu
Puh. +358 (0)205 64 7740, fax +358 (0)205 64 7750, siida(at)metsa.fi
Asiakaspalvelupisteestä saa tarvittavia lupia ja tietoja retkeilystä, reiteistä, luontokohteista, kämpistä sekä muusta luonnon virkistyskäytöstä.

Ravintola Sarrit
Puh. +358 (0)16 661 662
ravintola(at)sarrit.inet.fi

Käyntiosoite: Inarintie 46, FI-99870 Inari

Lemmenjoen kultamaat
Lemmenjoen kansallispuiston erikoisuus on 1940 luvulla syntynyt Maarestatunturin kullankaivuualue, Ranttilan veljekset löysivät kullan, 1949 kaivajia oli jo 200.
Vanhat kultapaikat, kuten Morgamin Kultala ja Kultahamina, sijaitsevat merkityn
retkeilyreitin varrella. Järjestetty venekuljetus ulottuu Kultahaminaan asti. Tänä päivänä
Lemmenjoelle tehdään myös opastettuja kullanhuuhdontaretkiä. Morgamojan muistomerkki 1945 löydetyn Lemmenjoen ensimmäisen kultahipun muistoksi

Utsjoen kivikirkko ja kirkkotuvat
Utsjoen kirkon kupeessa sijaitsevat vanhat kirkkotuvat on mielenkiintoinen nähtävyys. Kirkkotuvat ovat pääasiassa 1800-luvulta, vanhimmat 1700-luvulta ja niitä on jäljellä neljätoista. Kirkkoväki yöpyi niissä tullessaan kirkkoon ja markkinoille. Kirkkotuvat sijaitsevat kauniilla paikalla Mantojärven rannalla, 4-tien varressa n. 6 km ennen Utsjoen kirkonkylää.

Kevon luonnonpuisto
Utsjoen kunnassa sijaitseva ja v. 1956 perustettu Kevon luonnonpuisto on samalla maan pohjoisin laaja suojelualue. Puiston perustamisella on haluttu suojella ainutlaatuinen rotkolaakso, Kevon kanjoni, ja kappale sitä ympäröivää herkästi vaurioituvaa tunturiluontoa. Luonnonpuisto on ensisijaisesti varattu alkuperäisen luonnon tutkimus- ja suojelukäyttöön. Luonnonpuiston ja samalla rotkoalueen läpi on merkitty 63 km pitkä vaelluspolku Kenesjärven (Kaamanen-Utsjoki -tie) ja Sulaojan (Kaamanen-Karigasniemi -tie) välille. Päätepisteet ja pysäköintialueet on merkitty opastetauluin. Reitti ohittaa luonnonpuiston komeimmat nähtävyydet.
 

Alueittain

   » Enontekiö
  » Levi
  » Meri-Lappi
  » Posio
  » Rovaniemi
  » Saariselkä
  » Salla
  » Suomu
  » Tornionlaakso
  » Ylläs