Lapland - Above ordinary
Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta
 
 
Saana

Käyntikohteet Enontekiöllä

Skierri (Tunturi-Lapin luontokeskus)
Tunturi-Lapin luontokeskus Skierri on Enontekiön Hetassa sijaitseva monipuolinen käyntikohde ja Metsähallituksen palvelupiste. Näyttelyvierailun lisäksi luontokeskuksessa saa neuvoja retkelle ja sieltä voi hankkia ennen maastoon lähtöä tarvittavat luvat

(avoinna ympäri vuoden)
puh. 0205 64 7950
fax 0205 64 7951
e-mail: tunturi-lappi@metsa.fi
Lisätietoa: www.luontoon.fi/Skierri

Saana ja Halti

Kilpisjärven itäpuolella kohoaa Saana(1029), lappalaisten pyhä tunturi. Halti on Suomen korkein tunturi (1328 m) ja sinne on matkaa Kilpisjärveltä noin 60 km.

Saana
Saana on lappalaisten pyhä tunturi, joka sijaitsee Kilpisjärven itäpuolella. Saanalla on korkeutta 1029 metriä ja sen länsilaita rauhoitettiin 1988, koska tunturin lakiosa on karu ja ylärinteitä koristavat monet harvinaiset perhoslajit, jotka viihtyvät karussa maisemassa kalkinsuosijakasvien ansiosta.

Halti
Halti on Suomen korkein tunturi, jolla on korkeutta mahtavat 1328 m. Sen voi saavuttaa patikoimalla tai hiihtämällä Kilpisjärveltä merkittyä reittiä pitkin. Moottorikelkalla pääset Haltille paikallisen oppaan kanssa ja kesällä voit kulkea Kilpisjärveltä Haltille merkittyä Kalottireittiä pitkin.
Lisätietoa: matkailu.enontekio.fi

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on kuvauksellisen kaunis. Kaikkiin ilmansuuntiin näkyvän Pallas-Ounas -tunturiketjun maastot ovat kuin luodut retkeilyyn, hiihtoon ja luonnossa rentoutumiseen.
Lisätietoa: Luontoon.fi

Palsasuokummut
Iitossa, Valtatie 21:n varressa, 56 km Karesuvannosta pohjoiseen on ikijäässä olevia, useiden metrien korkuisia palsoja. Niitä voi käydä ihastelemassa v. 2002 avattua, pitkospuilla varustettua luontopolkua pitkin.

Luontopolun varrella on tauluja, jotka antavat lisätietoa palsasuosta.  Palsat ovat harvinaisia, erikoislaatuisia pohjoisimpien kumpusoiden turvemättäitä, joiden korkeus saattaa olla jopa seitsemän metriä ja leveys kaksikymmentä metriä.  Palsojen alla ei routa sula koskaan ja jäätymisilmiöt ovat osatekijöinä niiden syntyyn.  Palsat ovat rauhoitettuja!

Jyppyrän näköalapaikka

Jyppyrävaara on ikivanha palvospaikka Enontekiön Hetassa. Laelta on lähes henkeäsalpaavat näkymät Ounastunturiin ja Ounasjärvelle. Jyppyrälle pääset parhaiten Tunturi-Lapin luontokeskuksesta hyvin merkittyä polkua pitkin.
Lisätietoa: matkailu.enontekio.fi

Kotiseutumuseo

5000-7000 vuotta sitten kotiseutumuseon paikalla on ollut mesoliittisen kivikauden aikaista asutusta. Sodan jälkeen paikalla on ollut rajavartiosto. Museoalueen nykyiset rakennukset on pystytetty vuosina 1987-1991.

 

Alueittain

   » Enontekiö
  » Levi
  » Meri-Lappi
  » Posio
  » Rovaniemi
  » Saariselkä
  » Salla
  » Suomu
  » Tornionlaakso
  » Ylläs