Lapland - Above ordinary
Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta
 
 

Lappilaista perinnettä

Lapin ainutlaatuista historiaa esitellään lukuisissa museoissa sekä kahdessa maakuntamuseossa. Lapin maakuntamuseon Arktikumin perusnäyttely kokoaa yhteen Rovaniemen, Peräpohjolan ja Ylä-Lapin saamelaisalueen historiaa ja luontoa. Tornionlaakson maakuntamuseon kokoelmiin sisältyy Tornionlaaksoon ja Lappiin liittyvä kansatieteellinen aineisto. Useiden taide- ja kotiseutumuseoiden lisäksi Lapissa on omiin erikoisaloihinsa keskittyneitä ns. erikoismuseoita.

Tutustu Lapin museoihin oheisista linkeistä. Museon kotisivujen puuttuessa linkki vie Lapin museot -portaaliin.

Museoiden tehtävänä on esitellä inhimillistä elämäntapaa kautta aikojen. Tiedon tallennus, tutkimus ja asiantuntijuus kuuluvat museon tehtäviin näyttelyiden ohella. Museot yhdessä viranomaisten sekä varsinaisen Museoviraston kanssa toimivat muinaisjäänteiden, rakennusperinteen sekä kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden ympäristöjen suojeluviranomaisina. Lue lisää Museoviraston toiminnasta.

Suomen kotiseutuliiton tehtävänä on nimensä mukaisesti edistää kansallista kulttuuria paikallisten piirteiden pohjalta. Kotiseutuliitossa Lappia edustavat Lapin liitto, useimmat Lapin kunnat ja lukuisat kulttuuriseurat. Lue lisää Suomen kotiseutuliitosta.

Kulttuuriympäristön rekisteriportaaliin on koottu tietoa mm. muinaisjäännöksistä ja niiden hoidosta, tutkimushankkeista sekä arkeologisista löydöistä. Rekisteri sisältää tietoa myöskin suojelluista rakennuksista. Katso mitä kohteita Lapista löytyy. Rekisteriä tuottaa ja ylläpitää Museovirasto.

 

Matka Lapin museoihin

Lapin maakuntamuseo on laatinut esitteet, joiden avulla voit helposti tutustua Lapin museoihin. Esitteestä löytyy runsaan kolmenkymmenen museon tiedot ja sijainti.

Painettuja esitteitä saatavilla Lapin museoista ja matkailupisteistä.

Kulttuurimatkailu_suomi.pdf (4145.2 kt )

Kulttuurimatkailu_Englanti.pdf (4840.8 kt )

Kulttuurimatkailu_Ruotsi.pdf (1843.2 kt )

Kulttuurimatkailu_Venäjä.pdf (1105.5 kt )