Lapland - Above ordinary
Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta
 
 

Rakentaminen Lapissa

Onko haaveissasi oma koti tai vapaa-ajan asunto Lapissa? Haluatko tehdä siitä sopivan juuri sinulle? Rakentaminen on suuri projekti ja syytä suunnitella huolella. 

Rakentamisen hyvä suunnittelu voi alkaa vaikkapa Motivan rakentajan vinkeistä .

Rakentaminen vaatii lupia. Lue niistä lisää 'Luvat' välilehdeltä.  Vapaita tontteja taas voit tarkastella 'Tonttipörssi' alasivun kautta.

Rakentajan ABC -palvelusta löydät rakennusalan yrityksiä alueittain.

Vapaa-ajan rakentajalle ympäristöhallinnon sivulta infoa.

Vaikuta valinnoilla

Ympäristöystävällisyys on päivän sana. Energiatehokkuus ja harkittu jätteiden käsittely säästävät ympäristöä ja kukkaroasi. Pienet arjen valinnat vaikuttavat suuresti. Lue lisää vinkkejä Motivan sivulta.

 

RAKENNUSLUVAT

Olitpa sitten rakentamassa omakotitaloa, lomamökkiä tai autotallia, tarvitset rakennusluvan. Sen myöntää kunnan rakennusviranomainen. Lue lisää Ympäristöhallinnon sivulta.

Kuntien rakennusvalvonta myöntää myös toimenpideluvat, joita tarvitaan esimerkiksi rakennuksen julkisivun muutokseen. 

 

KAAVOITUS

Kaavoitus on maankäytön suunnittelua. Se ohjaa alueiden käyttöä sekä rakentamista valtakunnallisella, maakunnallisella sekä kuntatasolla.

Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet laaditaan ympäristöministeriössä. Tärkeimpiä tavoitteita ovat hyvä elinympäristö ja kestävä kehitys. Alueiden käytössä huomioidaan aluerakenteet, kulttuuri- ja luonnonperintö, virkistysalueet, yhteysverkostot sekä energiahuolto. Lue lisää  alueidenkäyttötavoitteista .  

Maakuntakaava on alueidenkäyttösuunnitelma maakunnassa tai sen osa-alueella. Lapin maakuntakaavan laatii Lapin liitto. Lue lisää Lapin liiton kaavoituksista .

Yleiskaavalla suunnitellaan alueen käyttö yleispiirteittäin. Yleiskaava sisältää asutuksen, palvelujen, työpaikkojen, virkistysalueiden sekä näiden yhteyksien suunnitelman. Yleiskaavan laatii kunta. Lue lisää yleiskaavasta .

Asemakaava sisältää esimerkiksi tietyn alueen rakennusten sijainnin, koon ja käyttötarkoituksen. Asemakaavan laatii kunta. Lue lisää asemakaavasta .

Lapin ELY-keskus ohjaa maankäytön suunnittelua ja -käyttöä Lapin kunnissa. Sen tehtävänä on myös valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden toteutumisen valvonta.